UMAG DANAS SLAVI 27. GODINA ODBOJKE NA PIJESKU (BEACHVOLLEY-a) U HRVATSKOJ

 

Na današnji dan prije točno 27. godina, u Umagu, na terenima u Katoru i Stella Marisu, počelo je 1. službeno Otvoreno prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, sa fondom nagrada od 10.000 ondašnjih DEM.

Umag je tako postao „ledolomac“ u otvaranja jedne nove ere u jednom novom olimpijskom sportu.

Naime 1994 godine od 12-14.08. u Umagu je održano 1. Otvoreno Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, na terenima u Katoru, što je bio ujedno i službeni početak stvaranja saveza i lige u tom sportu, zahvaljujući grupi entuzijasta iz Umaga i Zagreba, bez kojih svega ovog ne bi bilo.

Plaža u Katoru na sam dan finala bila je prepuna gledatelja i znatiželjnika, te je bilo nemoguće oko terena naći mjesto. Naime, na finalu se skupilo oko 1500 gledatelja, te je ambijent bio savršen.

Smatrali smo shodno obilježiti ovaj dan, koji je predstavljao početak jednog novog sporta u hrvatskoj i jedne nove ere, te hvatanja koraka sa ostatkom odbojkaškog svijeta, i odlučili smo, makar simbolično, obilježiti ovaj datum, kako se ne bi zaboravilo gdje i kada je sve počelo, (a to je Umag-plaža Katoro) sa objavom isječka iz ondašnjih novina.

Pobjednici 1. Otvorenog prvenstva Hrvatske 1994 su bili par iz Slovenije Jasmin Ćuturić i Igor Komadina, a prvi prvaci Hrvatske (kao najbolje plasirani hrvatski par) postao je par u sastavu Edin Baka Baković (današnji izbornik BiH reprezentacije) i Momić Z.

Oni će ostati zabilježeni kao prvi službeni prvaci Hrvatske u odbojci na pijesku, i samim time ući u povijest hrvatske odbojke na pijesku, i Umaga kao prvog domaćina i organizatora.

Sve je to pokrenuto još davne 1987. god. izgradnjom prvog terena u Katoru, nakon čega je grupa entuzijasta i zaljubljenika počela svakog vikenda organizirati turnire, da bi sve kulminiralo 1. Otvorenim prvenstvom Hrvatske 1994. godine.

Umag je nakon toga niz godina bio domaćin i organizator brojnih turnira i manifestacija, nekoliko VIP tour-a, 2 svjetska juniorska prvenstva, (2011 u kategoriji U19 i 2013 u kategoriji U21) dvaju Continental Cup-a (2014 i 2019) Otvorenog prvenstva Hrvatske 2018, te raznih drugih međunarodnih turnira (Umag Open, 9 izdanja) itd, a sve to zahvaljujući gradu Umagu i njegovim ustanovama, koje su prepoznale, podržale i nastavile razvijati i podržavati ovaj sport, zajedno sa muškim odbojkaškim klubom MOK Umag-CPM Umago.

Umag će tako uvijek ostat zabilježen kao začetnik i pionir u pokretanju ovog sporta u Hrvatskoj.

Hvala Umag!

MOK UMAG-.CPM UMAGO

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.