UMAG DANAS SLAVI 25. GODINA ODBOJKE NA PIJESKU (BEACHVOLLEY-a) U HRVATSKOJ

Na današnji dan prije točno 25. godina, u Umagu, na terenima u Katoru i Stella Marisu, počelo je 1. službeno Otvoreno prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, sa fondom nagrada od 10.000 ondašnjih DEM.
Umag je tako postao „ledolomac“ u otvaranja jedne nove ere u jednom novom olimpijskom sportu.
Naime 1994 godine od 12-14.08. u Umagu je održano 1. Otvoreno Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, na terenima u Katoru, što je bio ujedno i službeni početak stvaranja saveza i lige u tom sportu, zahvaljujući grupi entuzijasta iz Umaga i Zagreba, bez kojih svega ovog ne bi bilo.
Plaža u Katoru na sam dan finala bila je prepuna gledatelja i znatiželjnika, te je bilo nemoguće oko terena naći mjesto. Naime, na finalu se skupilo oko 1500 gledatelja, te je ambijent bio savršen.
Pošto u savezu nisu našli za shodno obilježiti ovaj dan, koji je predstavljao početak jednog novog sporta u hrvatskoj i jedne nove ere, te hvatanja koraka sa ostatkom odbojkaškog svijeta, odlučili smo, makar simbolično, obilježiti ovaj datum, kako se ne bi zaboravilo gdje i kada je sve počelo, (a to je Umag-plaža Katoro) sa objavom isječka iz ondašnjih novina.
Pobjednici 1. Otvorenog prvenstva Hrvatske 1994 su bili par iz Slovenije, Jasmin Čuturić/Igor Komadina, a prvi prvaci Hrvatske (kao najbolje plasirani hrvatski par) postao je par u sastavu Edin Baković (današnji izbornik BiH reprezentacije) i Momić Z.
Oni će ostati zabilježeni kao prvi službeni prvaci Hrvatske u odbojci na pijesku, i samim time ući u povijest hrvatske odbojke na pijesku, i Umaga kao prvog domaćina i organizatora.
Sve je to pokrenuto još davne 1987. god. izgradnjom prvog terena u Katoru, nakon čega je grupa entuzijasta i zaljubljenika počela svakog vikenda organizirati turnire, da bi sve kulminiralo 1. Otvorenim prvenstvom Hrvatske 1994. godine.
Umag je nakon toga niz godina bio domaćin i organizator brojnih turnira i manifestacija, nekoliko VIP tour-a,  2 svjetska juniorska prvenstva, (2011 u kategoriji U19 i 2013 u kategoriji U21) dvaju Continental Cup-a (2014 i 2019) Otvorenog prvenstva Hrvatske 2018, te raznih drugih međunarodnih turnira (Umag Open, 9 izdanja) itd, a sve to zahvaljujući gradu Umagu i njegovim ustanovama, koje su prepoznale, podržale i nastavile razvijati i podržavati ovaj sport, zajedno sa muškim odbojkaškim klubom MOK Umag-CPM Umago.
Umag će tako uvijek ostat zabilježen kao začetnik i pionir u pokretanju ovog sporta u Hrvatskoj.
Hvala Umag!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.