LEKCIJA ZA ŽIVOT…ZA SPORT

 

 

LEKCIJA ZA ŽIVOT....ZA SPORT

Pep Guardiola, jedan od najuspješnijih trenera modernog nogometa, rekao je da je imao inspiraciju.

"Na kraju karijere, kada sam napustio Barcelonu nakon jedanaest godina, otišao sam u Italiju. Jednog dana, dok sam kod kuće gledao televiziju, bio sam impresioniran intervjuom: bio je to Julio Velasco, trener legendarne talijanske reprezentacije, reprezentacija sa kojom je osvojio sve. Bio sam fasciniran onim što je rekao i kako ih je rekao, pa sam na kraju odlučio zvati ga. "

Prestavio sam se: «G. Velasco Ja sam Pep Guardiola i želio bih vas pozvati da idemo nešto pojesti». Odgovorio je: "U redu" pa smo otišli na ručak. Dok smo pričali za ručkom, jedna stvar mi je ostala urezana u glavi.

"Pep, kad odlučite trenirati morati će vam biti jasna jedna stvar: ne pokušavajte mijenjati igrače, igrači su kakvi jesu. Uvijek su nam govorili da su za trenere svi igrači isti, ali ovo je najveća laž koja postoji u sportu. Ključ svega je znati kako dodirnuti pravi ključ. Na primjer, kod mojih odbojkaša postoji netko tko voli razgovarati o taktikama i stoga smo 4/5 sati razgovarali o tome, jer znam da to voli. Netko drugi nakon 2 minute već mu je dosadno jer mu nije stalo i ne želi više pričati o tome. Ili netko voli da se razgovara o njemu ispred tima: o grupi, o dobrim ili lošim stvarima, o svemu, jer se osjeća važnim. Drugi ne, uopće to ne vole, pa ih dovedite u svoj ured i recite im što morate privatno reći. To je ključ svega: pronalaženje puta. I to nigdje ne piše. I nije prenosivo"

"Zato je naš posao tako lijep: odluke koje su jučer služile, danas više nisu potrebne". Nogometna lekcija, za sport ... za život.

Julio Velasco/Pep Guardiola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.