10 KULTNIH FRAZA JULIA VELASCA

Julio Velasco nije bio samo trener Italije, generacije fenomena, već i učitelj koji nadahnjuje, na terenu i izvan njega. Evo njegovih 10 kultnih fraza vezane za odbojku, i sport općenito.

 10 KULTNIH FRAZA JULIA VELASCA
1 – Pobjeda i poraz
“Tko pobijedi, slavi, tko izgubi, objašnjava”.
2 – Kultura alibija
„Neuspjeh u prevladavanju poteškoća dovodi do kulture alibija, to je pokušaj da se naš neuspjeh pripiše nečemu što ne ovisi o nama.
Upoznao sam stotine sportaša. Neki pobjednici, neki gubitnici. Razlika? Pobjednici pronalaze rješenja. Gubitnici traže alibi ».
3 – Pucači i dizanje
“Spikeri neprestano pričaju o dizanju i onda postajem nervozan. Oni su stručnjaci za dizanje, znaju sve. Nađete ih se za šankom, i oni razgovaraju o dizačima.
Dakle, želim napadače koji dobro smečiraju i rješavaju loše dignute lopte. Spikeri ne razgovaraju o dizanju, oni ga rješavaju “.
4 – Uloga trenera
«Nitko nije sjajan trener kad natjera igrače da se kreću prema njihovim namjerama, već kad uči igrače da se sami kreću.
Apsolutni ideal nastaje onog trenutka  kada trener nema više što reći, jer igrači znaju sve što treba znati. ”
5 – Krivica električara
“Napadač puca u aut jer lopta nije dobro dignuta. Zauzvrat, dizač nije bio precizan zbog lošeg prijema. U ovom trenutku, primači se okreću da pogledaju tko će snositi odgovornost. Ali ne mogu tražiti od protivnika da polako servira, kako bi dobro primali. Tako kažu da ih je zaslijepio reflektor na stropu, jer električar ih je smjestio na pogrešno mjesto.
U praksi, ako izgubimo, kriv je električar “.
6 – Vođa mora biti svoj
«Ono što ne uspijeva, posebno kod mladih, jest onaj tko želi biti ono što nije. Budući da to ostali odmah primjećuju, počinju se češati, otkrivaju da ispod površine nema srži i smiju se tome.
Vođa ne mora nužno biti tvrd. Ja jesam, ali znam izvrsne trenere koji imaju drugi način pristupa igračima s istim rezultatima ».
7 – Razlika između muškaraca i žena
«Kad govorimo o izazovu, uvijek govorimo o njemu u muškoj verziji. Ali muškarci i žene rade drugačije.
Nadareno muško dijete traži najtežu soluciju. Pokušava napadati u dva metra. A kad to učini, podiže ruke u zrak u znak slavlja, čak i ako je prije bacio deset lopti u aut. Takvi smo mi muškarci.
Kad sam trenirao žene, desilo se da sam morao reći: “Pokušajte, čak i ako griješite”. Nikad to ne bih rekao s muškarcima, inače bi to bila katastrofa. ”
8 – Naučiti gubiti
«Ponosan sam na momčad koja je pobijedila na svjetskim i europskim prvenstvima, ali jednako sam ponosan i na momčad koja je izgubila Olimpijske igre u Barceloni. Iz jednog razloga: jer smo znali izgubiti. Nismo krivili neki vanjski faktor. Prepoznali smo da je protivnik bio bolji od nas, točka “.
9 – Važnost pravednosti
«Vođa mora biti pošten. Razmislimo o učiteljima koje smo imali u školi. Bilo je zahtjevnih, žilavih, profesora koji nisu opraštali. A mi smo protestirali, pričali smo im iza leđa, ali nikad s mržnjom. Jer su bili teški i nepopustljivi svima. Mrzili smo one koji su imali preferencije, one koji su bili nepravedni ».
10 – Dobri i loši ljudi
«Mladima kažem: morate pokušati pobijediti što je više moguće, ali ne vjerujte onima koji kažu da je svijet podijeljen na pobjednike i gubitnike.
Vjerujem da je svijet podijeljen uglavnom između dobrih i loših ljudi. Tako da među lošim ljudima postoje i pobjednici, nažalost. A među dobrim ljudima ima, nažalost, i gubitnika ».

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.